CLANEK

 

Technoservis Nula 2: Makaton, Jeff Mills, Planetary Assault Systems, Casual Violence

Tentokrát se na pultu vinylshopu Nula2 sešly samé legendy. Jak hodnotil Daho nové počiny Makatona, plodného Jeffa Millse nebo remixy úspěšných singlů Planetary Assault Systems?

 

Makaton
Leave Them All Behind
(Token 013)

Birminghamská legenda Makaton se po dvou letech strávených v ústraní vrací na scénu. Vlastní label Rodz-Konez už nebude vydávat svou produkci na vinylu a tak snad všechny vinyl DJs a fanoušky Makatona potěší titul "Leave Them All Behind", který právě na černé desce vyšel u belgického labelu Token. EP skrývá v drážkách čtyři klasické makatoní tracky. "Paradise Lost" je efektní noisy intro bez beatů, které nikoho neurazí, ba naopak. Atmosféru dokresluje klidný ženský hlas a silná melodická orchestrace. Další skladby už jsou samozřejmě energické kousky určené na taneční parket. Díky originálním samplům a charakteristické mixáži vám nebude dělat problém i tady Makatona rozeznat. Je tu cítit silný vliv doby, kdy měl birminghamský sound ve světe techna hodně silné slovo. Monotoní regisovský rytmus je obohacem výraznými prvky a komponenty z dílny šéfa Rodz-Konez. Nic míň, nic víc. Skalní fanoušci budou spokojeni a i ti ostatní mají šanci si poslechnout současnou hodně zajímavou a povedenou desku.
 
Daho 80% 
www.rodz-konez.co.uk 


Jeff Mills
The Defender
(Axis 056)

Jeff Mills nikdy nespí a chrlí na nás jednu desku za druhou. Nikdo neví, jestli jen tracky tahá z šuplete a přiřazuje je aktuálnímu konceptu nebo je všechno jinak? Každopádně aktuální titul "The Defender" zní jako věci z období "The Other Day" nebo "Actual", tedy dobrých 15 let nazpět. Všechny tři kompozice jsou taneční temné klubové záležitosti s jasným a původním rukopisem. Mají vesmírnou a robotickou atmosféru, která je ústředním tématem labelu Axis už několik dlouhých let. Tracky nejsou žádnými prvoplánovými vypalovačkami. I tak dokáže Mills do jejich nitra uschovat pořádnou dávku skryté energie. Kulatý "millsy sound" se příjemě valí prostorem a nikomu by neměl být nepříjemný. Sága amerického labelu Axis je vlastně takový nekonečný příběh, stejně nekonečný, jako je vesmír ve kterém se odehrává a tak buďme rádi, že se našel někdo, kdo nás do temných zákoutí naší galaxie nechává tak často alespoň nahlédnout. Jeff Mills prostě není z naší planety!

Daho 70% 
www.axisrecords.com 


Planetary Assault Systems
Remixes
(Ostgut Tontrager 031)
 

Nedávno vydané album "Temporary Suspension", respektive dva klíčové tracky, které na něm najdete, se právě dočkaly moc povedených remixů. A kdože přiložil ruku k dílu? Vypalovačku "X Speaks To X" remixovali Al Tourettes & Appleblim. Dodali techno-dubstepový hybrid plný nerovných rytmů a moderních aranží. Celý track přetransformovali do současného zvuku. Nezůstal kámen na kameni a ještě dali vyniknout zasněné ústřední melodii. Vskutku luxusní záležitost! Druhou stranu obsadili Marcel Dettman a René Pawlowitz aka Deuce, respektive jejich remake na "Hold It". To už je minimalismus jak se sluší a patří. Nástroje se pomalu vrství a nabalují na dynamickou rytmickou hmotu, aby se pochvíli opět vytratili a záležitost se mohla znovu opakovat. Tohle je hodně klubový a docela náročný track, který asi nezkousne každý. Rozhodně si ale své příznivce najde. Některé, především starší věci od Planetary Assault Systems jsou v podobném duchu, takže Deuce ani moc neodbočili od tématu. Celkově hodně zajímavá a současná deska, kterou musím všem zasvěceným doporučit.

Daho 90% 
www.planetary.me    


Casual Violence
Why So Few EP
(Aftertaste Limited 001)


 
Britský projekt Casual Violence produkuje především temnější a často hodně ostré techno industriálního ražení. Vinyl "Why So Few ep" je parádní přehlídkou toho nejlepšího, co se od Casual Violence dá slyšet! Nedočkáme se tady žádné zbytečné brutality ani zběsilého tempa. Tracky si zachovávají dosti hrubou tvář a řízné prvky, a zároveň nepůsobí přehnaným dojmem. Zvuk Casual Violence je inspirovaný Birminghamem a jeho klíčovými postavami jako je Regis nebo Surgeon. Dá se bez výčitek prohlásit, že jde o totožnou krevní skupinu. Nic převratného se sice na téhle desce neodehrává, ale bez obav a studu ji můžete v době, kdy je dobtých technodesek jako šafránu, zařadit do setu. Aftertaste Records nám už v minulosti připravil nejedno příjemné překvapení v podobě dost originálních a nestandardních releasů a zde je další do sbírky. Měli by jsme za podobné desky být rádi a tyto umělce řádně podpořit!

Daho 95%  
www.myspace.com/stecasualviolence  

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016