CLANEK

 

Jak se vyrábí elektronická hudba? (1. díl: Software)

Máme novou rubriku, která je pro vás všechny, kteří byste také rádi skládali vlastní elektronickou muziku! V tomto dílu se podíváme pod pokličku výroby této hudby. Článek je tedy určen těm z vás, jež zajímá, v jakém programu se tvoří hudba, kterou si stáhnete na Beatportu, iTunes a jiných serverech. Profesionálové v tomto oboru naštěstí nemají čas psát tu komentáře a své názory, protože tvrdě makají ve studiu. :) Vy ostatní, kdo zatím nevíte, o co jde, dávejte pozor, začneme se pomalu učit, jak to vlastně všechno funguje. S hudbou je to velmi podobné jako s přípravou jídla - pokusíme se vám velmi jednoduše vysvětlit základy a příště budeme pokračovat...

 

1. Musíte mít vybavení, na kterém hudbu stvoříte (PC, studiové monitory, zvuková karta, MIDI klávesy a další)

Software

2. Potřebujete také suroviny pro přípravu - v našem případě samply (kicks, loops, percussions, fx, vocals)

Software

3. Software by se vám taky hodil (jelikož se dá přirovnat k hrnci, ve kterém to všechno vaříte)

Software

4. Znát recept (postup) je důležité, bez něj to jen plácáte a nevidíte výsledek. (Doporučujeme kurzy Produkce)

Software

5. Když máte tohle všechno, zbývá už jen začít produkovat a sbírat zkušenosti.

Software

Když se pustíte do produkce, je to obtížná cesta plná zkoušení, začátky jsou totiž nejtěžší. Opět platí zlaté pravidlo z Bible: "Ve množství rádců je záchrana!" (Přísloví 11:14) Ano, najít si učitele, je to nejlepší, co  můžete udělat, předejdete mnoha zbytečným cestám, které nikam nevedou.

Vyjmenujeme si 3 nejpoužívanější programy, ve kterých se elektronická hudba vyrábí a taky se dozvíte, kdo v čem jede.

1. Ableton Live (Armin Van Buuren, Daft Punk, Kaskade)

Software

Velmi vyspělý a kvalitní program na výrobu, vhodný i pro živé vystupování. Je velmi flexibilní, největší výhodou je groove engine, který je mimochodem v poslední verzi Live 9 ještě kvalitnější. Ve většině programů musí producent hledat smyčky ve stejné rychlosti jako jeho projekt, ale v Abletonu je tohle minulost. Automaticky přizpůsobuje rychlost i tóninu dle potřeby.

2. Fruity Loops (Avicii, Afrojack, Martin Garrix)

Software

Také velmi oblíbený program na skládání. Výhodou je jednoduchý sekvencer v úvodní části, nicméně je docela nepřehledný v určitých nastaveních. Program se během let velmi vyvinul a nyní ho používají i zahraniční hvězdy. Spousta producentů si pochvaluje levé okénko, ve kterém listují mezi samply a mají tak všechno na jednom místě.

3. Logic Pro (Swedish House Mafia, Chemical Brothers, Josh Wink)

Software

Klasika od Apple, velmi kvalitní DAW, který nabízí řadu možností. Opět se k nám dostalo, že producenti si pochvalují mixpult v Logicu, který je velmi přehledný a graficky dobře zpracovaný, Logic, stejně jako ostatní software, podporuje MIDI a všechny potřebné funkce.

Tak jsme si to shrnuli. 3 nejvíce používané programy. Který si zvolíte, je jen na vás. Doporučujeme zkusit více programů a vybrat si ten nejoblíbenější, jelikož v něm můžete pracovat celý život (v tom lepším případě). Přeci jen vyhovuje každému něco jiného. Stejně jako si každý vybere jiné auto, ale všechny jezdí po silnici. Příště si ukážeme, jak se pokládají základní stavební kameny skladby. Od zvuku kopáku až po mastering. Přeji vám, ať si zvolíte správný program, ve kterém se vám bude pohodlně a rychle pracovat. Nebojte se do programu investovat peníze. Vrátí se vám! Taky si představte, kolik dalo práce vytvořit program, který není jednoduché ani pochopit, natož vyrobit...

Milan Cejpek (14.1. 2014)

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016