CLANEK

 

HW-News: Serato a Roland něco kutí

Vývojáři DJ software Serato a výrobci hudebního hardware Roland spojili síly a chystají pro nás údajně velké věci!

 

Jak naznačuje cca před týdnem uvolněný teaser, k oznámení dojde 9.9. 2016 (tzv. v 909 day - což je reference na produkt Roland TR-909) formou 24 hodinového streamu ze všech koutů světa. Upřesnění, že se bude jednat o spolupráci právě se Serato, odhalily nedávno zveřejněné informace přímo na webu firmy Serato.

O koho tedy vlastně jde? Roland, jakožto už přes 40 let etablovaný hráč na trhu s hudebním hardwarem, je díky svým legendárním TB-303, TR- 808 a TR-909 spolu-zodpovědný za vznik taneční hudby tak, jak ji dnes známe. Mnoho, ne-li většina nejznámějších, žánr definujících skladeb vzniknuvších v 80. a 90. letech, byla vytvořena právě na těchto mašinkách. Pokud bych to vzal hodně velkým obloukem, tak vlastně bez Rolandu byste si asi ani nečetli tento server. :) Předpokladem pro plodnou spolupráci je také fakt, že Serato jsou naproti tomu vývojáři jednoho z vůdčích softwarů pro DJe - SeratoDJ, jehož vývoj se datuje už do roku 2003.

A nyní trochu spekulací k tomu, co bychom se 9. září mohli dozvědět. Začněme fakty - z informací dostupných na výše uvedené stránce je patrné, že prvotní návrh pro spolupráci padl již v roce 2013, tedy zrovna v době, kdy v Rolandu dokončovali řadu grooveboxů Aira. Roland údajně už před tím projevil zájem vstoupit do DJ segmentu a poohlížel se po vhodném partnerovi pro vývoj softwaru. Datum 9.9. jistě také nebylo zvoleno náhodně a má jasně ukazovat na odkaz TR-909, což byl hybridní drum-machine využívající jak samply, tak i analogovou syntézu pro tvorbu bicích smyček. Nabízí se tedy myšlenka, zda-li se tedy kooperace netočila celou dobu právě kolem této produktové řady Aira, konkrétně nejnovějším typu TR-8 a jeho integraci se SeratoDJ.

Roland TR-909

Pokud by tomu bylo opravdu tak, mohli bychom se tedy dočkat nativní podpory tohoto nebo podobných zařízení v SeratoDJ, čímž by mohl vzniknout jakýsi hybridní setup umožňující DJům obohacovat jejich sety o smyčky, samply a jinou vlastní tvorbu vytvořenou klidně i během probíhajícího setu, což je obor, ve kterém Serato zatím dost pokulhává...

Napovídala by tomu i dřívější snaha Serato propojit svůj Scratch Live s produkčním softwarem Ableton pomocí rozšíření Bridge, které umožňovalo pouštět klipy z Abletonu v Serato Scratch Live. Poté, co však byla tato spolupráce s Abletonem ukončena, při přechodu ze Scratch Live na SeratoDJ nezůstalo Seratu v tomto "hybridním" segmentu žádné želízko v ohni, což by se teď mohlo partnerstvím s Rolandem napravit.

Roland TR-8

Další variantou, která ještě připadá v úvahu, může být zvednutí rukavice hozené Native Instruments s jejich novým formátem Stems, který umožňuje přehrávat až čtyřstopé skladby. Pro kontrolu tolika stop (pro 4 kanálový kontroler/mix to znamená až 16 stop) si už s běžným zařízením nevystačíte a přichází potřeba pro další periferii - zde může být šance pro Roland uvést na trh nový typ doplňkového kontroleru exkluzivně pro SeratoDJ (podobnému např. Traktor F1).

Obě varianty také podporuje fakt, že v nejnovější verzi SeratoDJ byly znatelně vylepšeny možnosti MIDI, což je univerzální protokol pro komunikaci mezi různými hudebními zařízeními navzájem nebo se softwarem. Tohle, společně s tím, že se nám pomalu SeratoDJ bliží do verze 2.0, může znamenat, že se v Seratu už připravují na blízkou budoucnost, ve které se mnohonásobně rozšíří možnosti jak ovládat SeratoDJ z kontrolerů a podobných zařízení.

HW-News

Samozřejmě ale za vším může být úplně něco jiného a Roland si svůj vstup na DJ scénu přestavuje jinak. Třeba by si také rád ukousl z koláče na trhu DJ all-in-one konzolí a pouze k tomu hledá vhodného partnera. V tomto případě by Serato bylo jasná volba, protože už nyní podporuje hardware od řady různých výrobců a po ztrátě partnerství s firmou Pioneer určitě bude potřebovat nového silného společníka.

Uvidíme, možností je mnoho, ale naštěstí již za týden budeme zase o něco moudřejší.


Rudy

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016