CLANEK

 

Mezipatra otevřou v Praze komunitní kavárnu

Komunitní kavárna Patra je nejnovějším projektem organizace Mezipatra. Ta každý rok v listopadu pořádá stejnojmenný queer filmový festival; kromě toho v rámci Prague Pride nabízí sérii diskusí a projekcí pod názvem Identita ve městě a v průběhu celého roku pod hlavičkou Mezipatra Approved uvádí distribuční filmy s LGBT+ tematikou.

 

"Když se nám naskytla příležitost v budově našeho sídla ve Vršovicích otevřít vlastní podnik, neváhali jsme," říká Aleš Rumpel, manažer Pater, který v minulosti přes deset let pracoval jako ředitel festivalu. "Mezipatra jsou víc než jediný český queer filmový festival. Je to prostor pro setkávání lidí, kteří se nebojí vyskočit ze škatulek, těch, co se dívají na svět jinak než skrz tradiční genderové kategorie, i těch, co prostě milují dobré umění. Atmosféru svobody a inkluzivity nechceme zprostředkovávat jen během festivalu, ale každodenně právě v Patrech," dodává.

Patra

Přímo nad samotnou kavárnou vzniká z původních kanceláří i multifunkční prostor. Od letošního jara tak může sdružení Mezipatra "ve svém" pořádat výstavy, filmové projekce nebo debaty. "Praha je snad jedinou evropskou metropolí, kde neexistuje gay a lesbické komunitní centrum. Doufám, že se nám to v Patrech podaří do jisté míry vykompenzovat," říká Rumpel.

Patra

Interiér Pater zpracoval Ing. arch. Lukáš Výtisk. "Každý člověk je jinými vsazován do určitých rolí, škatulí, bublin. Dostáváme tak nálepky a společenské role, na základě kterých se posuzuje vše, co děláme. Nové komunitní centrum by mělo být prostorem, který tyto předsudky nechává v pozadí, pomáhá je smazat nebo se s nimi vypořádat," vysvětluje svou inspiraci.

Patra

Datum otevření kavárny se odhaduje na druhou polovinu března 2017.

Adresa: Krymská 17, Praha 10 – Vršovice
Spojení MHD: zastávka Krymská, tramvaj 22 a 4, autobus 135
Web: www.patrakrymska.cz
Facebook a Instagram: @patrakrymska

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016