RECENZE

 

Hudební recenze: Ohm Square – A Curious Place Between Souls and Atoms

Kapela Ohm Square má za sebou bohatou historii, na scéně se pohybuje 18 let a na svém kontě má několik úspěšných desek. Cizí jí není ani filmová hudba, kterou můžete znát z filmů: Samotáři, Divoké včely nebo Děvčátko. Po šesti letech vydala páté řadové album "A Curious Place Between Souls and Atoms". Deska, stejně jako i předešlý materiál, má jiný zvuk než bych od Ohm Square čekal. Právě to jsou přednosti této pražské kapely. Nikdy nevíte, co od ní můžete čekat - míchá se v ní několik stylů, nálad a aranží...

 
Ohm Square vznikli už v roce 1996, v době kdy naše taneční scéna byla na vzestupu. Z počátku se prezentovali jako drumadbassová kapela. Jejich první počin vyšel o rok později. Legendární album "Ohmophonica" bylo hudebními kritiky hodnoceno velmi pozitivně. Vzpomeňme na skladby jako "Pillow" nebo "Born Killer". Další deska "Scion" vyšla v roce 1999 v Londýně a produkoval ji sám "velký" Duncan Forbes alias Spooky.

Jan Čechtický

Trochu "jiná", zato zásadní, byla více zpívaná "Love Classics" z roku 2005. Tou předposlední "Taking Shape" kapela díky novým technologiím a internetu sklízí ovace nejen u nás, ale i v zahraničí. Nyní ve složení Jan Čechtický a Charlotte Fairman alias Charlie One vydávají Ohm Square nové album: "A Curious Place Between Souls and Atoms".

Lukáš Cetera
Když se řekne "něco nového", co si pod tím představíte? Něco moderního, nablískaného, krásného a podle nejnovějších trendů? Jak pro koho! Ohm Square si stále razí svoji cestu. Proč neznít jako pop v dobách minulých nebo jako elektronika v roce 2020?! Kapela nezná hranice, míchá vše, co se dá, nebo spíše vše, co jí leží na srdci, a výsledek je famózní!




Osobitý elektropop doplněný skvělým hlasem Charlie One, který má ambice oslovovat širší publikum - tak bych charakterizoval nový počin Ohm Square.  Náladová "Originality" vás zatáhne někam do říše fantazie, kde se stále mění aranžmá. Podobně náladových skladeb je na albu více. "Sweet Love" je trochu temnější, zato je z ní jasně čitelná breakbeatová minulost této formace.

Ohm Square
Emocemi cloumající skladbou je "Vampires". Jako kdybychom se vrátili v čase do dob, kdy nebylo vše růžové. Nakonec nás ale na duši zahřeje dobře známá "Wounds On A Cherry Tree" v novém experimentálnějším kabátu. Přesto, že je deska na světě jen krátkou dobu, už nyní sklízí úspěchy. Tvůrce videoklipu "Humanic" Jan Šíma získal hned dvě ceny na mezinárodním festivalu videoklipů Ibiza Music Video Festival!

Co říci na závěr? Celkově na mě album působí uceleně a propracovaně do posledních detailů. Nechybí mu ten správný vývoj, hloubka i emoce. Svůj podíl na tom bude mít i Michael Schoonmaker z USA, který dělal finální mastering. Na konec bych chtěl kapele popřát stále tolik inspirace a mnoho prodaných desek nejen u nás, ale i v zahraničí...

Hodnocení: 82%

soda

foto: archiv, terezi a Lukáš Cetera


Interpret: Ohm Square

Album: A Curious Place Between Souls and Atoms

Datum vydání: 2014

Vydavatelství: Starcastic / Deadred Records

Styl: ambient, post-rock

Zdroje a odkazy: downtempo, synth pop, trip hop

www.ohmsquare.com

https://myspace.com/ohmsquare

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016