ROZHOVOR

 

DJ Misjah: "Já jsem hodně "oldschool" a to nejen hudbou..."

Za pár dnů na Oldschool Techno Classics párty v pardubickém L-klubu vystoupí ikona elektronické hudby DJ Misjah, který se do historie klubové scény nesmazatelně zapsal svým megahitem "Access". V současné době se věnuje práci ve studiu, kde jako zvukový inženýr pracuje pro taková jména jako Enrique Iglesias, Justin Bieber a z klubové scény třeba Secret Cinema, Ken Ishii, Eric Prydz a mnoho dalších. DJingu se věnuje dnes už jen sporadicky a svá vystoupení si pečlivě vybírá. Proto jsme rádi, že přijal naše pozvání. Podařilo se nám ho vyzpovídat, tak se můžete dozvědět, co si pro vás připravil, co si myslí o současné hudbě i o našem konceptu Oldschool Techno Classics...

 

Jak jsi trávil letošní letní prázdniny? Navštívil jsi nějaké zajímavé hudební festivaly? Co plánuješ na podzim?

Pár festivalů jsem navštívil, ale nejlepší z nich byl Loveland v Barceloně, kde hrálo pár mých přátel a zároveň i zákazníků. Jinak všechen čas trávím masteringem ve studiu.

V České republice jsi vystupoval před dlouhými lety. Představ tedy prosím svoji show pro ty, kteří neměli možnost tě slyšet... Jak se od té doby změnil tvůj styl hraní?

Já jsem hodně "oldschool", a to nejen hudbou, kterou hraju, ale i způsobem, kterým ji hraju. Raději používám vinylové desky jako nástroje, než jen hrát jednu desku za druhou. Vždy hraji ze tří gramofonů - je to pro mě o dost jednodušší, mohu být hodně kreativní a drží mě to ve střehu. Myslím, že lidé budou prostě muset přijít a vidět víc. :)

DJ Misjah

Víme, že jsi zůstal věrný gramofonům a oldschoolu, ale hraješ i z jiných zařízení a jiný styl... Čím to je?

Před rokem 2009, než jsem "ukončil" svou DJ kariéru, jsem hrál všechny druhy techna ze všeho možného - z CD, vinylů, Traktoru, ale hraní z digitalu je pro mě velká nuda. Mám rád ten pocit, když na podiu pomyslně vyzývám sám sebe, stejně jako mám rád omezené možnosti, které hraní z desek má. Nutí mě to být více kreativní. Bezchybně namixované sety jsou nudné a bez života!

Co máš nejraději? DJ sety, živá vystoupení, nebo skládání ve studiu?

Určitě DJing a skládání ve studiu. Živá vystoupení jsem měl asi jen dvě nebo tři. Ale tenkrát to byl opravdu souboj s nošením techniky.



Bezesporu tvoje nejznámější a nejúspěšnější skladba "Acces" vznikla ve spolupráci s DJ Timem. Pamatuješ si, jak vznikala a co vás inspirovalo?

Vznikla v roce 1995, takže už jí bude 21 let. Opravdu si nepamatuji, jak vznikala, jen vím, že jsme ji dokončili asi za 2 hodiny, nebo tak nějak, bylo to hodně rychlé... Ale pamatuju si ten pocit, když vytvoříš skladbu přesně tak, jak sis to představoval, a to bylo právě tehdy!

Hraješ ji stále při svých vystoupeních, nebo už jí po letech máš plné zuby a raději ji vynecháváš?

Ne, ta se mi nikdy neomrzí, dokud si ji budou lidi užívat. :) Vždycky ji s něčím namíchám, aby mě to bavilo. Jakmile padne noc a začne párty, tak nesmí chybět.

DJ Misjah
Co dělá DJ Misjah právě teď? Chystáš něco, co by potěšilo naše uši nebo nohy na parketě v klubu?

Jsem takový studiový "otrok". Jako zvukový inženýr jsem opravdu pořád zavřený ve studiu. V posledních dnech procházím svou kolekci desek a buďte si jistí, že zahraju spoustu desek, které si lidi pamatují, ale už je dlouho neslyšeli.Co si myslíš o dnešní elektronické scéně a na druhou stranu o našem projektu OTC?

Co si myslíš o dnešní elektronické scéně a na druhou stranu o našem projektu OTC?


Některá hudba, co vychází, je dobrá, ale vychází taky spousta mrtvých tracků. Myslím tím, že tam chybí myšlenka, není tam žádný život, žádná spontánnost, přechody, které by byly vypracované do nejmenšího detailu. Chybí mi surové tracky, které vznikaly za pochodu na 32 kanálovém mixu. Opravdu se hodně těším, až uvidím Čechy výskat a jak budou reagovat na můj oldschool.

DJ Misjah
Na co se tedy můžeme těšit na párty v Pardubicích? Připravil jsi něco speciálního?

Ano, pokaždé se snažím připravit něco speciálního a jedinečného pro každé vystoupení, co hraju. Nikdy neplánuju, co přesně a kdy zahraju, ale nechávám to na momentální situaci, aby určovala, co zahraju dalšího, jak a s čím... Takže to bude překvapení, jak pro vás, tak pro mě. :)

Ptala se OTC crew v říjnu 2016.

foto: archiv

DJ Misjah se znovu představí v České republice a to 29. října na akci Oldschool Techno Classics vol.2 v pardubickém L-Klubu.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016