ROZHOVOR

 

Harakiri Breaks Brothers: "Buďte lovci informací a zvuku!"

Harakiri Breaks Brothers je frýdecko-místecká hudební formace, zaměřující se, jak už její název naznačuje, hlavně na breakbeat. Tento hudební projekt spojuje trojici Lofi, Radan Just a Looking, dva DJové a jeden VJ. Mají také co do činění s hudebním festivalem Beats For Love, konkrétně pak s jeho breakbeatovou scénou. Jak se kluci dali dohromady, co chystají a jak hodnotí aktuální stav této scény se dozvíte na následujících řádkách...

 

Kluci, než začneme s rozhovorem samotným, tak jak to jde?

Lofi: Jde to dobře. Mám krásnou rodinu, práci a dobré kamarády!

Looking: Díky za optání... Čekám přírůstek do rodiny, tudíž zažívám rodinné starosti.

Radan Just: Díky za optání. V současné době se daří, spousta nových zážitků a nových lidí kolem nás.

Harakiri Breaks Brothers

Jaký byl vůbec váš první kontakt s elektronickou hudbou a co bylo tím impulsem, kdy jste si řekli, že se začnete věnovat DJingu, nebo Lookingu v Tvém případě VJingu?

Lofi: První kontakt byl už na střední škole, kdy jsem potkal spolužáka, který měl gramofony a pozval mě k sobě, ať si to vyzkouším. On byl tím impulsem, že jsem začal cvičit na gramofonech.

Looking: Já se k VJingu dostal v podstatě s klukama, kdy mne bavil breakbeat a jezdil jsem s nimi na jejich vystoupení a tak nějak došlo k tomu, že jsem si koupil projektor a začal s tím.

Radan Just: U mne to bylo už v raném věku, kdy jsem se zajímal o hudbu a posléze jsem ukecal rodiče, načež mi koupili kytaru, která mi vydržela do vojny. No a pak? Pak už to byla jízda s elektronickou hudbou - velké množství parties, kde mě po nějakém čase přestalo bavit hopsat jen dole na parketě. Zašel jsem za Elvisem a CPH1 a ti mne naučili, co to je gramofon, DJing a tak vůbec. No a od té doby jsem DJ. :)

A byl breakbeat tím prvním žánrem, který vás uchvátil, nebo jste začínali u jiných stylů?

Lofi: Já začal na drumandbassu a až poté jsem objevil breakbeat. Jeden z kluků, co se mnou cvičili, si kupoval breakový desky, ale nehrál je, tak jsem je hrál já a tehdy se to zlomilo. To byla ta doba, kdy jsem začal breakbeat milovat.

Looking: Mne to oslovilo až s klukama, poslouchám toho hodně od funky po rock až po house a techy zaležitosti.

Radan Just: Já byl od začátku housíkář... :) Ale jelikož jsem byl i fanouškem Prodigy (kdo jím v té době nebyl, že jo), tak jsem kupoval i breakbeatové desky. Příležitostí, kde to hrát, bylo ale tehdy poskrovnu. Pak na delší dobu zvítězilo techno, od DJingu až po produkci minimal techna pod nickem Decolective, což mne drželo dlouho. Pak mě oslovil Cubaqa a Forest, ať si jdu zahrát s nima, no a tak jsem šel, proč taky ne, že jo?! Po nějakém tom měsíci jsem potkal Lofiho na párty, slovo dalo slovo a od té doby hrajeme spolu, což si myslím, že už bude dobrých šest, nebo sedm let.

Harakiri Breaks Brothers

Jako DJs působíte v projektu Harakiri Breaks Brothers... Můžete nám tento projekt nějak blíže představit?

Lofi: Je to projekt zatím tří lidi, i když nás je občas víc a to díky MCs. Propojujeme hudbu s vizualizací a máme rádi, když rozpaříme dav lidí. Jo a milujeme breakbeat.

Radan Just: Lofi ten dav lidí miluje. :) Ale ne, my všichni, jasně... Party people jsou ti, bez kterých bychom nebyli tam, kde jsme. A my opravdu milujeme tu atmosféru, jak si to lidi užívají. HBB jsme v podstatě my tři: Looking, Lofi a Radan Just. Hrajeme breakbeat v jeho současném zvuku a hlavně milujeme tu energii, jež se vytváří pří vystoupení mezi námi a lidmi a zároveň i mezi jednotlivými členy HBB. Jelikož si nic nepřipravujeme, takříkajíc hrajeme z první, tak si tu improvizaci neskutečně užíváme!

Je HBB vaším jediným projektem, nebo máte i jiné aktivity?

Lofi: Rozhodně to není jediná aktivita. Dále ještě celý rok připravujeme festival B4L, což je časově velmi náročná práce, takže z aktivit je to asi vše. Ještě mne začal bavit house, což "Justy" už má za sebou a hrává teď bass, garage, UKG, ale já house nikdy moc nehrál, takže si ho teď čas od času rád dám... 

Looking: Kromě HBB svítím například nyní pravidelně v klubu Fabric a pak, jak se zadaří, na různých akcích.

Radan Just: Přesně tak - HBB nás zaměstnává dostatečně. Mimo to já rád vařím, občas i pro více lidí, pak následují knihy a tuny filmů, ale to máme všichni tři, hlavně komiksový žánr, sci-fi apod. A kromě toho si zahrajeme samozřejmě i každý samostatně.

Harakiri Breaks Brothers

Jako Harakiri Breaks Brothers jste v létě vystoupili na festivalu Beats For Love, kde mimo jiné zahrála i Lady Waks. Jaká to pro vás byla zkušenost? Měli jste možnost s Alexandrou prohodit pár slov?

Lofi: Jelikož jsem stage managerem na Breakbeat stage, tak jsem s ní prohodil víc než jen pár slov. :) Hrál jsem s ní už podruhé a pokaždé to bylo epesní! Opravdu rozumí svému řemeslu.

Looking: Saša je skvělá ženská a samozřejmě není jedinou star, se kterou jsme hráli...

Radan Just: Zkušenost je to dobrá, podařilo se nám dotáhnout do Česka na breakbeat stage jména jako Colombo, Stanton Warriors, Krafty Kuts vs. Dynamite MC, Mini da Minx a také Alexandru. Mimo to se potkáváme s DJskými přáteli z celé republiky a Evropy, namátkou DJ Sens, JCK, Kruca Fux, Adam Faz, Cherry, což je skvělé! V breakbeatu jsme taková velká rodina... :)

Často se objevujete na zahraničních akcích... V jakých státech už jste vystupovali?

Lofi: Za mě je to Polsko a Slovensko, ale chceme se dostat i do jiných zemí, ale nemůže být všechno hned.

Looking: Polsko je skvělé a doporučujeme jejich párty všem!

Radan Just: Já jsem hrál v Německu, Polsku, Rakousku a u našich bratrů na Slovensku. :) Jak již říkal Lofi, chceme expandovat, pracujeme na tom a doufáme, že vše vyjde dle našich představ. Zatím můžeme říct, že jsme si vybudovali dobré jméno v Polsku, kde nás svým přístupem a profesionalitou nepřestávají neustále překvapovat. Hlavně svou otevřeností hudbě jsou neskuteční!

Harakiri Breaks Brothers

Breakbeat je styl, který v současné době zase začíná po letech stagnace vystrkovat pomyslné růžky... Jak byste vy osobně ohodnotili současný stav této scény?

Lofi: Kdybych měl rozdělit Moravu a Čechy, tak více posluchačů má asi Morava a Slezsko. Jak říkáš, tento styl vystrkuje pomalu růžky, takže těch akcí tu zatím až tak moc není. Přeci jenom Moravě vládne zatím drumandbass, ale třeba to změníme.

Looking: Na severu je breakbeatu dost, i když je zde velká základna drumandbassu.

Radan Just: Myslíš u nás na Moravě? Stále kvete, stále! Na severu máme velkou základnu breakbeat DJs, a i na jihu Moravy jich je spousta. V Čechách podle mne vedou západní a jížní, tam máme mnoho přátel. Prahu hodnotit nemůžu, z našeho pohledu je to takový stát ve státě. Samo sebou DJský. :)

U Harakiri Breaks Brothers teď chystáte i spoustu novinek... Přiblížíte nám, na co se můžeme těšit?

Lofi: Chystáme se rozjet nějaký "merch" HBB. Ještě je tu jedna novinka a tou je práce - řekněme na takové agentuře zaštiťující naši práci.

Radan Just: Přesně tak, je to zatím ve vývinu, protože v tomto budou zainteresováni i DJs z jiných regionů v republice. Hledáme řešení a varianty, jak co nejefektivněji přiblížit lidem naši hudbu a breakbeat.



A co vlastní produkce? Plánujete něco?

Lofi: Plánujeme, bez toho bychom se moc neodrazili... Chceme, aby o nás bylo všude slyšet.

Radan Just: Já jsem produkoval už dříve pod jménem Decolective a pár záležitostí vydal například u Naked Records, to byly ale "rovné časy". :) Nyní je na našem SounCloudu umístěno pár záležitostí, které jsme vytvořili, je mezi nimi třeba i remix kapely Korn a podobně.

Jako Harakiri Breaks Brothers jste vystupovali na celé řadě festivalů a zahráli si po boku jmen, jako jsou například Westbam, Krafty Kuts a spousta dalších. Máte každý z vás nějaký vysněný festival, kde byste si chtěli zahrát, ať už samostatně, nebo dohromady?

Lofi: Určitě Kazantip a Burning Man, to bezesporu.

Radan Just: U mě to bude pravděpodobně Sziget, to musí být jízda! No a pokud to jednou vyjde, tak Glastonbury. I když já jsem spíše kluber, takže za mne raději kluby, třeba Tresor, Warehouse, Coda.

Harakiri Breaks Brothers

Prozradíte nám nějaké své oblíbené producenty nebo DJs?

Lofi: Miluju jména jako Stanton Warriors, Krafty Kuts, Colombo a Beatman & Ludmilla, jsou to top lidi!

Looking: Beatman a Ludmilla.

Radan Just: Tak kromě těch, co uvedl Lofi, tak za mne by to byli Davip, Kuplay, Funk You, Botnek, Skorpyus, Riot a mnoho mnoho dalších.

Kde vás můžeme v nejbližší době slyšet?

Lofi: 25.11. v Plzni, kde si zahrajeme i s českou DJkou žijící v Anglii Mini da Minx. Ale plánování rozjíždíme, takže si myslím, že nás uslyšíte i dřív.

Looking: A nesmíme zapomenout na výborného DJe z Polska Furriera, který s námi taktéž zahraje.

Radan Just: Určitě plánujeme něco ve svém fajném mjestě Frýdku-Místku. Jelikož jsme nehráli doma velmi dlouho, tak na přání "fans" určitě vymyslíme nějakou tu párty.

Harakiri Breaks Brothers

Máte nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Lofi: Hodně lidí ani pořadně neví, co to vlastně breakbeat je. Takže neváhejte a přijďte se přesvědčit, že nejen na "drumy" se dá dobře zapařit.

Looking: Sledujte a podporujte VJing, umocní to váš prožitek z párty.

Radan Just: Buďte otevření všemu. Buďte šťastni stále a napořád. Poslouchejte breakbeat a hledejte a objevujte novou muziku. Neomezujte se jen na média, buďte lovci informací a zvuku! :)

Krásná tečka na konec... Díky za rozhovor, kluci a ať to hraje!

Ptal se stanjah v říjnu 2017.

foto: archiv


Sledujte také:

Facebook


SoundCloud

MixCloud

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016